Wettelijke heffingen

De gebruiker betaalt

Door batterijen en lichtbronnen te recyclen kunnen grondstoffen en producten opnieuw gebruikt worden. Op die manier beschermen we het milieu. Stichting Stibat en Stichting LightRec faciliteren respectievelijk dit proces en incasseren de door het Rijk vastgestelde milieuheffingen. Verkopende partijen belasten deze wettelijke heffingen door waarmee de eindgebruiker van het product uiteindelijk betaalt. Alle op onze site gepubliceerde artikelprijzen zijn exclusief wetterlijke heffingen.

Recyclingbijdrage op lichtbronnen

Op armaturen en lichtbronnen is een recyclingbijdrage van toepassing. Gloei- en halogeenlampen zijn in de regelgeving uitgezonderd. Stichting LightRec draag zorg voor het recyclen en inzamelen van verlichting en incasseert de wettelijke heffing op verkochte producten. 

LightRec geeft hiervoor opdracht aan de uitvoeringsorganisatie Wecycle.

Milieuheffing op batterijen

Voor een veilige en verantwoorde verwerking van batterijen en accu’s is Stichting Stibat verantwoordelijk. Zij draagt zorg voor het recyclen en inzamelen van batterijen en incasseert de wettelijke heffing op verkochte producten. Deze bijdrage is afhankelijk van het gewicht en/of type batterij.

Thuiskopievergoeding digitale opslag

Stichting de Thuiskopie verdeelt de thuiskopievergoedingen via de verdelingsorganisaties onder de auteursrechthebbenden. De thuiskopievergoeding biedt de auteurs – en naburig rechthebbenden een (gedeeltelijke) compensatie voor de inkomsten die zij mislopen doordat hun werk gekopieerd wordt.

Meer informatie?

De huidige tarieven voor de milieuheffingen vindt u hier. Deze zijn als PDF bestand te downloaden.